BESPLATNA ISPORUKA
ZA PORUDŽBINE IZNAD 8,000 RSD
PONUDA VIŠE OD 2,000 PROIZVODA
SVETSKI POZNATIH PROIZVOĐAČA
ISPORUKA 231 RSD
NA TERITORIJI CELE SRBIJE
radna odela za sva radna okruženja

RADNA ODELA ZA SVA RADNA OKRUŽENJA

Radna odela i zaštitna odela služe kako bi korisnika zaštitila od jedne ili više opasnosti koje mogu ugroziti njegovu sigurnost i zdravlje na radu. Različita zaštitna odeća pružiće zaštitu različitim delovima tela, npr. donji udovi, gornji udovi, trup, glava. Radna odela i zaštitna odela moraju biti prilagođena prirodi posla i svim rizicima povezanim sa tim poslom.

Odeću možemo podeliti u sledeće grupe:

Zaštitna odeća se nosi kako bi se smanjio rizik za zdravlje i bezbednost radnika tokom rada. Može se koristiti za zaštitu od specifične ili opšte opasnosti na radnom mestu. Opasnosti od kojih nas zaštitna odeća štiti;

 • Hemijski, biološki, metalni pljusak
 • Temperaturni ekstremi
 • Vlažno vreme
 • Udar ili prodor
 • Prašina

Radna odeća nije zaštitna odeća. Na primer, svakodnevna radna odela radnika kao što su pantalone ili farmerice koje se nose na poslu uglavnom se ne smatra zaštitnom odećom.

Uniforme i druga odela koja se nose samo radi identifikacije osobe kao zaposlenog, obično se ne smatraju zaštitnom odećom.

O čemu trebamo voditi računa pri odabiru radne odeće?

Radna odela moraju biti jednostavna za nošenje i skidanje. Ne bi trebalo da ometaju normalno kretanje potrebno za rad. Na primer, hodanje, penjanje stepenicama ili merdevinama, sedenje, stajanje i rad postrojenja ili mašina. Ne bi trebala biti previše labava i vrećasta. Slobodna, vrećasta radna odela mogu se zakačiti za predmete i prouzrokovati saplitanje. Pantalone i rukavi ne bi trebalo da vise nad rukama ili nogama. Namotani rukavi i pantalone mogli bi se uhvatiti u nekoj mašini. Radna odela trebaju da pokrivaju čitavo područje, čak i kada se radnik kreće. Na primer, ako osoba digne ruke ili se nagne, odeća ne sme da ostavlja delove izložene. Radna odela ne smeju biti toliko uska da ograničavaju protok krvi. Odeća ne sme imati oštre ivice ili hrapave površine koje bi mogle naštetiti radniku ili drugima u njihovoj blizini. Tamo gde je to moguće, radna odela trebaju da budu napravljena od materijala koji dišu da bi se izbegla toplotna nelagodnost (radnici postaju previše vrući ili znojavi dok rade).

Kakva radna odela treba da obezbede poslodavci?

Radna odela i kombinezoni mogu zaštititi radnike od prašine, ulja, vode, varnica, vatre, prskanja boje, sunca itd. Ona mogu biti korisna za širok spektar poslova, uključujući građevinarstvo, poljoprivredu, popravke, radove u domu.

radna odela

Radne majice i radne dukserice će učiniti vaš rad prijatnijim u toplim uslovima i sprečiće pregrejavanje tela i znojenje.

Radne majice

Radne jakne i radni prsluci – Ako se radnici suočavaju sa hladnim uslovima, mora im se obezbediti topla odeća, kao što su izolirane jakne i prsluci. Ovo će biti posebno važno za pojedince koji rade napolju duže vreme.

Radne jakne i radni prsluci

Odeća visoke vidljivosti je važan deo lične zaštite kada radite u uslovima slabog osvetljenja. Biti vidljiv i uočen može biti od životnog značaja u opasnim radnim okruženjima. Kolekcija naše odeće visoke vidljivosti nudi raznovrstan izbor funkcionalnosti i udobnosti.

Odeća visoke vidljivosti

Vodootporna odeća Ako je vaš tim izložen vlažnim uslovima na poslu, moraćete da obezbedite odgovarajuću vodootpornu odeću. Nudimo izbor vodootpornih kišnih odela i kabanica.

kabanice i kišna odela

Radni mantili i radne kecelje se nose uglavnom preko regularne odeće i lako se skidaju. Najčešće se koriste u zdravstvu, radionicama, prehrambenoj industriji.

radni mantili i kecelje

Aktivni veš – Aktivni donji veš održava optimalnu temperaturu i vlažnost kože tokom rada i za vreme sportskih aktivnosti.

Aktivni veš

Odeća za jednokratnu upotrebu – Kombinezoni i dodaci za jednokratnu upotrebu korisni su u raznim industrijama, uključujući popravke motora, uklanjanje azbesta i poslove koji uključuju bliski kontakt sa hemikalijama.

Radnici bi trebali znati svrhu i ograničenja odeće koju nose

Oni bi trebali znati:

 • od čega su radna odela napravljena da ih zaštite
 • od čega radna odela neće pružiti zaštitu (da se radnici slučajno ne izlažu potencijalnoj šteti) kada se od njih zahteva da ih nose.
 • da je zaštitna odeća „poslednja linija odbrane“, a sve druge prihvatljive mere kontrole treba da budu primenjene pre nego što se oslanjaju na zaštitnu odeću
 • koliko dugo su dizajnirana radna odela da traju pre nego što trebaju zamenu (oni bi trebali znati koje znakove da traže kako bi znali kada ih treba zamieniti)
 • odakle mogu dobiti zamenu ili rezervne delove.

Kako održavati radna odela?

Radnici moraju imati informacije i obuku o pravilnom skladištenju i održavanju zaštitne odeće. Pravilna nega i održavanje su od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da zaštitna odeća i dalje pruža zaštitu.

 • Skladištenje ( radnici moraju imati pristup odgovarajućim prostorijama gde mogu skladištiti svoju opremu, održavati je čistom i suvom i gde će je sačuvati od oštećenja i lako im biti dostupna ).
 • Čišćenje ( čišćenje treba obaviti u skladu sa uputstvima proizvođača ).
 • Dekontaminacija ( zaštitna odeća koja je bila izložena štetnim materijama (kao što su gorivo, mast ili boja) mora biti dekontaminirana nakon upotrebe. Dekontaminaciju treba da sprovede neko ko ima odgovarajuću obuku i znanje da bi to obavljao pravilno i temeljno.
 • Inspekcija ( mora se voditi računa da se radna odela održe u ispravnom stanju. Zaštitnu odeću treba redovno pregledavati.
 • Održavanje i životni vek ( oštećena ili neispravna radna odeća se mora popraviti ili zameniti po potrebi. Radna odeća se nikada ne sme koristiti nakon isteka upotrebnog veka.

Radna i zaštitna odela u našoj online prodavnici možete pogledati ovde.

Podeli ovo :

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *